כל אדם עשוי להיקרא לחקירה משטרתית, בין אם ביצע עבירה ובין אם הוא חף מפשע וכלל איננו קשור לעבירה בגינה הוא נחקר. חשוב לזכור שמטרת החקירה הינה השגת ראיות, ומצד החוקרים כמעט כל האמצעים כשרים. לכן, אם מצאתם את עצמכם במצב בו אתם נדרשים להיחקר במשטרה, חשוב לעקוב אחר מספר כללים פשוטים.
- להישאר רגועים.
חקירה משטרתית הינה סיטואציה מלחיצה ומבלבלת. תחת לחץ, אנו עשויים להזיק לעצמנו ולהגיד דברים שאיננו מתכוונים אליהם, או שאינם ברורים. חשוב לנשום עמוק ולנסות להתנסח בבהירות ככל הניתן. התנהגו אל החוקרים באופן ראוי – התנהגות שאינה מכבדת עשויה לשמש כנגדכם.
- התקשרו לעו"ד.
לכל נחקר ניתנת זכות להיוועץ בעורך דין לפני מסירת גרסה. השתמשו בה! ההתייעצות עם עורך הדין מסייעת להגן עליכם, גם אם אתם חפים מפשע.
- זכות השתיקה.
לכל נחקר ניתנת זכות שתיקה. חשוב לדעת שלעיתים שתיקה יכולה לסייע בחיזוק הראיות נגדכם בבית המשפט – בחדר החקירה חשבו היטב – האם אוכל לענות על השאלה? ככלל, עדיף לשמור על שתיקה מאשר לשקר בחדר החקירה.
- עמדו על זכויותיכם.
לחוקרים אסור לקלל, לאיים או לפגוע בנחקר פיזית. אסור גם למנוע מכם שינה, מזון או שתייה, וגישה לתרופות להן אתם נזקקים. בקשו מהחוקרים את זכויותיכם, ודרשו לראות את עורך הדין שלכם כאשר אתם מרגישים שזכויותיכם נמנעות מכם.
- קוראים היטב לפני שחותמים.
בסופה של החקירה תתבקשו לחתום על פרוטוקול ההודעה – חשוב לקרוא היטב ולראות שהפרוטוקול תואם למה שנאמר במציאות, ובקשו מהחוקרים לתקן את הפרוטוקול אם יש חוסר התאמה ולא אמרתם את הדברים. מכל מקום, אין לחתום על דברים שלא אמרתם במהלך חקירה, ואם החוקר מסרב לתקן ציינו את הטעות בכתב במקום החתימה.
נכון, חשוב לעקוב אחרי הכללים הללו במקרה בו אתם נחקרים במשטרה. אך חשוב יותר לקבל ייעוץ איכותי ולא להסתבך.
אם מצאתם את עצמכם תחת חקירה משטרתית, צרו איתנו קשר.